De AED (Automatische Externe Defibrillator) was er dankzij de club van 50 al een poosje, maar de kast liet nog op zich wachten. Deze is in de kerstvakantie nu ook aangeschaft en opgehangen. De AED hangt in de centrale hal tussen de kleedruimtes in het tribunegebouw.

Tijdens de laatste ALV is geïnventariseerd welke leden de cursus al hebben gevolgd om de AED te kunnen bedienen. Een aantal andere leden heeft zich daar ook aangemeld om de cursus te willen gaan volgen.  Deze zal in het voorjaar worden georganiseerd. Mocht je interesse hebben om daar ook aan deel te nemen dan kun je je opgeven via Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken..
Ook als jij de cursus al hebt gevolgd, zouden we dat graag van je horen. Hoe groter de lijst, hoe groter ook de kans dat er altijd één of meer hulpverleners aanwezig zijn.
Binnenkort zullen we er voor zorgen dat er een actuele lijst met AED-ers bij de kast komt te hangen.
Ook de buurt kan. als het sportpark open is, bij een noodsituatie gebruik van de AED maken.

Wat is en doet een AED?
Bij een hartstilstand is reanimeren en de inzet van een AED van levensbelang. Een AED is een draagbaar apparaat dat via gesproken opdrachten helpt bij het reanimeren. Doordat het apparaat zelf aangeeft wat er moet gebeuren, kan het ook gebruikt worden door niet-professionele hulpverleners.
Defibrilleren kan bij hartritmestoornis het normale hartritme herstellen. Bij een hartritmestoornis waarbij defibrillatie zinvol is, wordt door de AED een elektrische schok gegeven. Deze schok is een soort 'reset' van het hart.
Hoe sneller hulp met de defibrillator geboden wordt, hoe groter de kans op overleven zonder blijvende schade aan hersenen en andere organen.

Verkeerd gebruik
Het apparaat kan niet verkeerd gebruikt worden, dus in geval van twijfel beter wel dan niet gebruiken. Het apparaat geeft zowel met tekst als met een simpele handleiding aan hoe te gebruiken.
Hopelijk zullen we de AED nooit hoeven te gebruiken!! Mocht dit wel nodig zijn, weet dan dat er mensen zijn die getraind zijn en kunnen helpen.